Facebook pixel
Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Doftljusens historia

Idag är doftljus något som återfinns i många hem och för många har det blivit både en inredningsdetalj såväl som en doftspridande stämningshöjare. Historian om ljus med doft sträcker sig dock väldigt långt bak i tiden och i Europa vet vi att de har funnits nästan lika länge som vanliga ljus. Det vill säga drygt 2000 år och anledningen till olika dofter tillsattes var kanske inte av den anledningen som vi uppskattar de idag för. Utan istället var det så att de material som användes för ljusframställning på den tiden hade skarpa lukter som inte alltid var så trevliga. Det var vanligt med animaliska fetter och talg i ljustillverkningen, som av naturliga anledningar inte doftar så ljuvligt. Då börjades det tillsättas olika dofter till ljusen så att de istället luktade gott.

I takt med att ljusen moderniserades och de illaluktande råvarorna byttes ut till andra råvaror sjönk behovet av tillsatta dofter. Det finns givetvis vissa delar av världen som alltid har gillat olika dofter och varit duktiga på framställa såväl ljus som parfymer.

På 1990-talet kom det dock ett uppsving för doftljusen igen och idag är intresset större än på väldigt länge. Det tycker vi förstås är superkul, för att ett doftljus i ett hem kan lyfta det till nya höjder. Något som också är mer populärt än någonsin är doftpinnar, trästickor som placeras i olja och sprider doft i rummet utan eld på ett fantastiskt sätt.

Yankee Candles historia

Yankee Candle Doftljus Doftpinnar

Historian om Yankee Candle är en väldigt fin historia. Det hela började med att Michael Kittredge från Massachusetts tillverkade ett doftande ljus till sin mor i julklapp eftersom att han inte hade råd att köpa en julklapp. Resultat blev bra och ryktet spred sig i grannskapet och Yankee Candle startades av Michael Kittredge tillsammans med några vänner. Resten är en framgångssaga utan dess like.

Idag tillverkar Yankee Candle både doftljus och doftpinnar av absolut världsklass. Spana in alla våra produkter från Yankee Candle här.

Woodwicks historia

Woodwich doftljus

Även Woodwick kommer från USA, närmare bestämt Virgina, där de grundades 1990. Idag ligger deras fabrik där allting tillverkas bara ett stenkast från det garage där allt började. Deras mål är detsamma idag som då nämligen att tillverka innovativa produkter för dofter i hemmet av högsta kvalitet. Vi kan inte säga något annat än att de verkligen har lyckats. Deras sprakande ljus som luktar fantastiskt är något helt unikt och exklusivt.

Här hittar du alla våra härliga ljus från Woodwick!

Klintas historia

Klinta co doftljus massageljus doftpinnar

Klinta är unika på många sätt, en av anledningarna är att de är svenska och har sitt ursprung i vackra Skåne. En annan anledning är att de tillverkar fantastiska doftljus som även är massageljus. Detta innebär att det bildas en varm olja när ljuset brinner och det är bara att hälla ut lite grann och börja massera.

2010 började Klinta med deras massageljus som deras första produkt och det blev snabbt en succé. Sedan dess har produkterna blivit allt fler, alla lika miljövänliga och naturliga. Idag säljs de över hela världen och det tycker vi är riktigt imponerande men alla som har provat deras produkter förstår säkert varför de har nått ut till så många.

Beställ dina doftpinnar och massageljus från Klinta redan idag!

Victorians historia

Victorians grundare hämtade inspiration till sina ljus i södra europa, där finns en lång tradition av dofter i alla deras olika former. Det är därför inte så konstigt att det finns ett ljus som heter just Paris i deras utbud. Testa det och upplev doften av härliga städer på sydligare breddgrader.

Här hittar du alla våra doftljus från Victorian!

Drift & produktion:  Wikinggruppen